Arizona gradi prvi solarni kanal u Americi. Šta je to i čemu služi?

Solarni kanali donose višestruke koristi: čistu energiju uz niže emisije ugljen-dioksida, uštedu prostora i smanjeno isparavanje voda. U Arizoni su prepoznali sve te benefite i uskoro kreću u podvig izgradnje prvog solarnog kanala u Americi

04/12/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Američka savezna država Arizona suočava se sa dugotrajnim i upornim sušnim uslovima koji traju još čak od 1994. godine. U svetlu ove sumorne situacije kojoj su doprinele i klimatske promene, stanovništvo i vlasti raspolažu ograničenim vodnim resursima.

Izgleda da deo rešenja za snabdevanje vodom leži u jedinstvenoj tamošnjoj infrastrukturi: Arizona je ispresecana sa skoro 300 kilometara kanala, što je preko dva puta više u odnosu na Veneciju i Amsterdam zajedno.

Kako bi se smanjilo isparavanje vode, u sklopu novog projekta najavljenog u novembru, na 305 metara dugu deonicu jednog kanala biće postavljeni solarni paneli.

Zahvaljujući sunčevom zračenju kojeg u Arizoni ima u izobilju, solarni paneli proizvodiće čistu energiju, a istovremeno će služiti kao prepreka za ograničavanje količine vode koja isparava na pustinjskoj vrućini.

Ne samo da se štede emisije ugljen-dioksida i voda, već se pozicioniranjem solarnih panela iznad kanala takođe ublažava pritisak na zemljište s obzirom na nesvakidašnju lokaciju elektrane.

Povrh toga, voda ispod solarnih panela pomoći će u njihovom hlađenju i samim tim, oni će raditi na temperaturi koja im više odgovara.

Očekuje se da solarni kanal, sa ćelijama ukupne snage oko jednog megavata, ugleda svetlost dana 2025. godine. Proizvedenu čistu energiju koristiće poljoprivrednici iz plemena u Arizoni.

Projekat sprovode Zajednica Indijanaca reke Hile i Inženjerski korpus američke vojske, a vrednost prve faze procenjuje se na 6,7 miliona dolara.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Uprkos tome što je ovo pionirski poduhvat izgradnje solarnog kanala u Sjedinjenim Američkim Državama, već dugi niz godina ovo razmatra i Kalifornija, ali je taj projekat za sada tek u stadijumu planiranja.

Inspiracija dolazi iz daleke Indije gde je država Gudžarat 2014. godine investirala 18,3 miliona dolara u postavljanje solarnih panela iznad kanala za navodnjavanje.

Solarni paneli iznad irigacionih kanala u Indiji – dvostruka korist
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR