Generalni sekretar UN traži da se obustavi izgradnja svih novih termoelektrana na ugalj

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš obratio se učesnicima samita Powering Past Coal alijanse

06/03/2021 autor: Nemanja Milović
0

Brojni globalni lideri okupili su se na virtuelnom samitu Powering Past Coal alijanse prošle nedelje kako bi razgovarali o načinima da svet ubrza tranziciju od uglja ka čistim izvorima energije u susret klimatskom samitu Ujedinjenih nacija (COP 26) koji će se održati krajem godinu u Glazgovu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je istakao da je napuštanje uglja u sektoru proizvodnje električne energije najvažniji korak za postizanje ciljeva predviđenih Pariskim sporazumom i ograničenje zagrevanja na 1,5 °C.

Gutereš je zahtevao od svih država da odmah obustave izgradnju svih novih termoelektrana na ugalj kako bi „okončali smrtonosnu zavisnost od uglja”.

On je takođe istakao da bi glavni emiteri trebalo da pre samita u Glazgovu predstave svoje planove za napuštanje uglja, kao i da bi predstavnici najbogatije grupe zemalja G7 trebalo da predvode te napore i da do 2030. prestanu sa upotrebom uglja.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Posebnu pažnju u svom govoru Gutereš je posvetio i pitanju finansiranja izgradnje termoelektrana u inostranstvu koje sprovode neke zemlje, najviše Kina.

„Treba zaustaviti finansiranje termoelektrana na ugalj u inostranstvu i investicije preusmeriti u projekte obnovljivih izvora energije”, rekao je on.

Poslednja tačka govora generalnog sekretara UN-a odnosila se na potrebnu globalne saradnje kako bi otpočela pravedna tranzicija, tj. kako bi se pomoglo siromašnijim zemljama, kao i ljudima koji trenutno rade u industriji uglja koji će u budućnosti ostati bez posla.

U okviru istog samita predstavljen je globalni alat za praćenje napuštanja uglja Bloomberg Global Coal Shutdown

U ovom trenutku u Evropi je u toku izgradnja svega 4 termoelektrane, od kojih je jedna u Srbiji (blok Kostolac B3). Pored toga u našoj zemlji je u planu izgradnja još nekoliko termoelektrana u budućnosti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR