Na pragu zime, u Uzbekistanu i Kazahstanu izmerene temperature tipičnije za maj

„Visoke temperature u Uzbekistanu i Kazahstanu posledica su prolaska toplog fronta ciklona”, objašnjava meteorološkinja Irida Lazić. „Iako je ovo ključna prirodna pojava, zbog klimatskih promena i sve toplije atmosfere, postaje intenzivnija i izraženija pa dolazi do ovako velikih temperaturnih anomalija”

30/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
2

Krajem novembra, na pragu zime, delovi centralne Azije suočili su se sa ekstremno toplim vremenskim uslovima koji su tipičniji za maj.

U uzbekistanskom gradu Guzar, na nadmorskoj visini od 524 metra, 28. novembra izmerene su temperature do 26,6 °C, dok je u kazahstanskom Šimkentu, na nadmorskoj visini od 600 metara, živa u termometru dosegla dvadeset peti podeljak, podelio je klimatolog Maksimilijano Herera na društvenoj platformi X (nekadašnji Tviter).

„Ovo je apsolutno izuzetno, većina ovih oblasti trebalo bi da se smrzava”, napisao je Herera. „Novembar 2023. će na pojedinim stanicama biti za 8-9 °C topliji u odnosu na period između 1991. i 2020. Ludilo.”

Prosečna maksimalna dnevna temperatura tokom novembra u Guzaru iznosi 16 °C, a u Šimkentu 12 °C, pokazuju podaci Meteoblue.

Ne samo da su skorašnje temperature bile znatno više od novembarskog proseka, već su više nalikovale majskim kada se u Guzaru i Šimkentu beleži prosečna maksimalna dnevna temperatura od 29 °C, odnosno 26 °C.

Prema Hererinim uvidima, u ovom atipičnom periodu, minimalne temperature u toku dana išle su i do 18 °C – što je daleko više od proseka za dnevne minimume od 4 °C u Guzaru i 1 °C u Šimkentu.

„Visoke temperature u Uzbekistanu i Kazahstanu posledica su prolaska toplog fronta ciklona”, objašnjava meteorološkinja Irida Lazić.

„Iako je ovo ključna prirodna pojava, zbog klimatskih promena i sve toplije atmosfere, postaje intenzivnija i izraženija pa dolazi do ovako velikih temperaturnih anomalija.”

Prema Iridinim rečima, moramo imati u vidu da je ovde reč o dnevnom odskakanju temperature, ali svakako bi i čitav novembar na tom prostoru mogao da bude znatno topliji od proseka.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ali Uzbekistan i Kazahstan nisu izolovan slučaj kada su u pitanju vrućine. U godini koja će vrlo verovatno biti najtoplija ikada zabeležena na globalnom nivou, toplotni talasi harali su širom naše planete.

„Kako se približavamo kraju godine, različiti regioni u svetu se susreću sa klimatskim rekordima iz meseca u mesec”, kaže Irida. „U svakom podneblju su se tokom istorije merenja javljale neobičajene ekstremne pojave, međutim, svima se čini kao da je iz godine u godinu sve – još za neku meru – manje uobičajeno. Poruka je ista, Zemlja se zagreva i efekat klimatskih promena je očigledan.”

Komentari (2)

OSTAVI KOMENTAR

 1. Dragan Jovanović

  Jasno je da je u pitanju veliko odstupanje od proseka, ali zanimljivije je pitanje koliko je ovo odstupanje uopšte neobično. Bilo bi lepo videti podatak koliko često se desi da novembarska temperatura tamo pređe na primer 20 ili 25, ili bar koliki je bio dosadašnji rekord. Da li uopšte negde postoje javno dostupni ovako detaljni podaci pa da iščačkamo i ovo ?
VIDI SVE KOMENTARE
 1. Jelena Kozbašić

  Poštovani Dragane, hvala na pitanju.

  Na ovom sajtu (http://www.meteomanz.com/?l=1) možete pronaći države i merna mesta, i izabrati određene parametre (u ovom slučaju npr. data by days). Rezultati se dobijaju u obliku tabele sa prosečnim, maksimalnim i minimalnim temperaturama i slično.

  Nadamo se da smo vam pomogli da pronađete odgovor na svoje pitanje :)

  Veliki pozdrav,
  Jelena