Svako domaćinstvo u Velsu dobiće po besplatno drvo u cilju borbe protiv klimatskih promena

Velške vlasti obezbedile su 1,3 miliona sadnica u svrhu podrške dostizanju neto-nultih emisija gasova sa efektom staklene bašte i očuvanja biodiverziteta. Evo kako je projekat zamišljen…

02/01/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kao deo napora vlade Velsa (Ujedinjeno Kraljevstvo) da dostigne neto-nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte, svako tamošnje domaćinstvo dobiće po besplatnu sadnicu. Građanima je prepuštena odluka da li će drvo zasaditi sami u svojim dvorištima ili baštama ili će sadnju u njihovo ime obaviti organizacija za očuvanje šuma, The Woodland Trust, u velškim šumama.

„Uprkos tome što sadnja drveća nije jedini način borbe protiv klimatskih promena, jednostavno je i prijatno za svakog pojedinca u Velsu da ima priliku da zasadi drvo i posmatra kako ono raste”, rekla je Natali Batris, direktorka ove organizacije.

U okviru novog podviga na frontu sa globalnim zagrevanjem vlasti će obezbediti 1,3 miliona sadnica odomaćenih vrsta u vrednosti od oko 2 miliona britanskih funti. Pored toga što će drveće kroz nekoliko godina upijati određene količine ugljen-dioksida, ono će takođe obogatiti biološku raznolikost.

Ukrajina planira sadnju jedne milijarde stabala u naredne tri godine

Velšani će prve sadnice moći da preuzmu od marta 2022. druge godine u nekom od pet regionalnih habova. Do oktobra broj habova bi, prema planovima vlade, trebalo da se poveća za 20.

Ovo je ipak tek početak velškog ozelenjavanja: prema tvrdnjama zamenika ministra za klimatske promene, Lija Votrsa, kako bi ostvario svoje klimatske ciljeve Vels do kraja ove decenije treba da zasadi još 86 miliona stabala.

Prema zvaničnim podacima, samo 19,4% teritorije Velsa prekriveno je drvećem, od toga su 14,9% šume, što je veoma malo u poređenju sa evropskim prosekom: oko 42% teritorije Evropske unije je pošumljeno. Ni okolne zemlje ne mogu se pohvaliti visokom pošumljenošću, najbolji rezultat trenutno ima Škotska (19%).

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako je doprinos drveća skladištenju ugljenika predmet spekulacija u naučnim krugovima, Votrs je naglasio da hitnost trenutnog stanja zahteva isprobavanje različitih inicijativa, ali i da vrednost drveća ide mnogo dalje od toga.

„Drveće je neverovatno. Ono čuva naše živote održavajući vazduh čistim, ono unapređuje fizičko i mentalno zdravlje ljudi, ono je od suštinske važnosti za rešavanje vanrednih situacija u prirodi, poboljšanje biodiverziteta i naravno borbu protiv klimatskih promena”, kazao je on.

Ministar za klimatske promene dodao je da je kampanja usmerena i na to da ljudi dublje razumeju i iskuse sve prednosti drveća ne samo za životnu sredinu, već i za zdravlje i dobrobit ljudi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR