Vetroelektrane u Velikoj Britaniji oborile su rekord u proizvodnji električne energije

Vetroturbine su u petak popodne proizvele 17,3 gigavata struje, te su velike brzine vetra širom zemlje pomogle da udeo snage vetra u proizvodnji električne energije ostane iznad 40% do subote.

22/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian, Business Green

Više od 43% električne energije u Velikoj Britaniji u petak je proizvedeno vetroelektranama zahvaljujući jakim vetrovima koji su duvali tog dana, a time je ukupan udeo čiste energije povećan na 74%, pokazuju podaci National Grid ESO.

Vetroturbine su u petak popodne proizvele 17,3 gigavata struje, te su velike brzine vetra širom zemlje pomogle da udeo snage vetra u proizvodnji električne energije ostane iznad 40% do subote. Sa druge strane, manje od petine električne energije proizvedeno je u postrojenjima na ugalj i gas.

Zamenica izvršnog direktora RenewableUK-a Melani On pozdravila je ovaj rekord kao „rani božićni poklon koji svi možemo proslaviti“, uz šta je predvidela da će se tokom narednih godina postaviti i novi rekordi, zahvaljujući širenja sektora vetra u Velikoj Britaniji.

„Sjajno je videti kako su naši onshore i offshore vetroparkovi oborili još jedan rekord, generišući više energije hladnog decembarskog dana nego ikada pre, i to baš kada nam je najpotrebnije“, rekla je Melani On i dodala da „očekujemo da ćemo videti još mnogo rekorda postavljenih u godinama koje su pred nama, jer je vlada energiju vetra postavila za jedan od najvažnijih stubova svoje energetske strategije za postizanje neto nultih emisija što je brže moguće i što jeftinije“.

Ovaj podatak prati „najzeleniju“ godinu za elektroenergetski sistem Velike Britanije zahvaljujući porastu obnovljivih izvora energije, ali i naglom padu potražnje za energijom koja je izazvana privremenim zatvaranjem kancelarijskih blokova, restorana i škola tokom ograničenja zbog koronavirusa.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Da podsetimo, prethodno je, u avgustu 2020. proizvodnja struje iz energije vetra dostigla rekordni udeo od skoro 60%, pošto je potražnja za energijom zbog pandemije tokom leta opala za više od petine u poređenju sa prethodnom godinom.

Takođe, solarna energija je u aprilu dostigla rekord od 9,6 gigavata, što je pomoglo da se dostigne najduže vreme proizvodnje struje bez korišćenja uglja dosad, tačnije 1629 uzastopnih sati.

2020. godina je veoma značajna za obnovljive izvore energije, te smo u jednom od prethodnih tekstova pisali da se predviđa rekordan porast obnovljivih izvora do kraja godine. 

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je u prethodnom periodu naglasio da će do 2030. godine svako domaćinstvo u Velikoj Britaniji koristiti električnu energiju dobijenu iz offshore vetroparkova, a novi podaci jasno ukazuju da je ova ostrvska zemlja, koja ima veliki potencijal za korišćenje energije, na pravom putu da dostigne taj cilj.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR