Preminuo klimatski aktivista koji se zapalio na Dan Zemlje kako bi skrenuo pažnju na globalno zagrevanje

Tragična smrt pedesetogodišnjeg aktiviste Vina Brusa desila se nakon intenziviranih klimatskih protesta i objavljivanja sveobuhvatnog IPCC izveštaja o klimatskoj krizi.

27/04/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Na Dan planete Zemlje, 22. april, aktivista Vin Brus (50) se zapalio ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu podstaknut zabrinutošću povodom globalnog zagrevanja. Preminuo je dan kasnije u bolnici uprkos brzoj reakciji policije i hospitalizaciji.

Iako još nije pronađena poruka ili manifest, Brusovi prijatelji smatraju da je njegov čin nastao kao svojevrsni način protesta protiv neaktivnosti vlada na polju smanjenja emisija sa efektom staklene bašte.

Klimatološkinja i budistička sveštenica Krajti Kenko smatra da Brusovo samospaljivanje nije samoubistvo, već krajnje neustrašiv podvig saosećanja u cilju skretanja pažnje na klimatsku krizu. Kao njegova prijateljica veruje da je ovo planirao najmanje godinu dana.

Vin Brus je iz Kolorada. Bavio se fotonovinarstvom i bio je pripadnik budističke zajednice, koja je saopštila da nije pokazivao nikakve jasne naznake o svojim namerama. „Da smo znali šta planira, sprečili bismo ga na bilo koji način. To bi bila naša duhovna, moralna i zakonska obaveza”, stoji u njihovom saopštenju

Budisti se zaklinju na zaštitu života i smanjenje patnje. Uprkos tome što, kako se navodi, ostali pripadnici zajednice ne misle da je samospaljivanje vid klimatske akcije, shvataju Brusove pobude. „S obzirom na zabrinjavajuće stanje planete i rastuću klimatsku krizu, razumemo zašto bi neko to uradio”, naglašavaju.

„Nadamo se da možemo da čujemo Vinovu poruku bez opravdavanja njegovog metoda”, zaključuju budisti svoje oglašavanje povodom samospaljivanja klimatskog aktiviste. 

Vin Brus je na svom Fejsbuk profilu delio postove o zagađenju vazduha i nadolazećoj klimatskoj katastrofi, a bio je posebno naklonjen mladoj klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg. Mediji su čak pronašli i komentar, koji potencijalno nosi skriveno značenje – datum njegove smrti sa emodžijima vatre.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Još jedan klimatski aktivista, advokat Dejvid Bakel, preminuo je od posledica samospaljivanja u Njujorku 2018. godine. Bakel je ovo učinio u znak protesta protiv korišćenja fosilnih goriva.

Istraga o motivima Brusovog samospaljivanja je u toku. Njegova tragična smrt usledila je nakon masovnih organizovanih protesta naučnika i objavljivanja sveobuhvatnog IPCC izveštaja u kome su vodeći svetski naučnici još jednom istakli da je neophodno hitno reagovanje na polju klimatskih promena.

S obzirom na to da se akt nezvanično pripisuje klimatskoj uznemirenosti, na društvenim mrežama pokrenuta je rasprava o negativnom uticaju globalnog zagrevanja na mentalno zdravlje ljudi.

Čak 60% mladih je veoma ili ekstremno zabrinuto zbog klimatskih promena
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR