Pazi, snima se! Zemljina crna kutija beleži sve podatke o klimatskim promenama

Da li će podaci koje će prikupljati ova nesvakidašnja konstrukcija biti pozitivni ili negativni, potpuno zavisi od nas. Ali jedno je sigurno, naše delovanje, nedelovanje i interakcije se snimaju, upozoravaju autori projekta.

11/12/2021 autor: Srđan Vejnović
0
Ilustracija: Earth's Black Box

Australijiski naučnici i umetnici najavili su izgradnju Zemljine crne kutije koja bi trebalo da bude postavljena na zapadnoj obali Tasmanije naredne godine. Svrha crne kutije je da prikuplja sve podatke o koracima koje čovečanstvo čini u periodu u kojem se suočava sa klimatskom krizom.

Zemljina crna kutija je inspirisana avionskom crnom kutijom koja, u slučaju nesreće, služi kao nepristrasan zapis događaja koji su prethodili katastrofi. Planetarna verzija crne kutije prikupljaće podatke vezane za promenu klime, kao što su nivoi ugljen-dioksida i prosečne temperature. Pored toga, putem interneta i uz pomoć programiranog algoritma crna kutija će beležiti sva nova istraživanja o klimi, vesti i deljene tvitove.

Struktura Zemljine crne kutije predstavlja monolit veličine gradskog autobusa sa debelim čeličnim zidovima. Čelični monolit će biti smešten u zabačenom delu tasmanijske pustinje na granitnoj ravnici, gde će moći da odoleva i najekstremnijim klimatskim promenama. Solarne ploče postavljene na vrhu, baterije, prostor za skladištenje i algoritam omogućiće crnoj kutiji da radi potpuno samostalno.  

Iako izgradnja kutije neće biti završena do sledeće godine, hard-diskovi su već počeli da snimaju podatke počev od poslednjeg samita o klimi u Glazgovu (COP26).

Nedavna analiza organizacije Climate Action Tracker upozorila je da se, prema trenutno važećim propisima i politikama koje sprovode nacionalne vlade, svet nalazi na putu da globalno zagrevanje dostigne 2,7 °C u odnosu na predindustrijsko doba. Naučna zajednica upozorava da bi zagrevanje trebalo da ostane ispod 1,5 °C kako bi se izbegle najgore posledice klimatske krize.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ideja kreatora je da političare učini odgovornijim za svoje postupke, ali i da u slučaju katastrofe polažemo račune pred budućim generacijama, a njih inspirišemo na hitnu akciju kako ne bi ponovili greške iz prošlosti. 

Na svom sajtu autori projekta napominju: „Kako će se priča završiti potpuno zavisi od nas. Samo jedno je sigurno, vaše delovanje, nedelovanje i interakcije se sada snimaju.“

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR