Kopenhagen nagrađuje turiste za skupljanje smeća i korišćenje javnog prevoza

Ako vas put uskoro nanese u Kopenhagen, moći ćete da bude deo jedinstvenog načina za ozelenjavanje turizma u sklopu inicijative CopenPay

15/07/2024 autorka: Jelena Kozbašić
1

Danas, 15. jula, u Kopenhagenu kreće sa primenom jedna zanimljiva inicijativa pod nazivom CopenPay.

U sklopu nje, turisti će imati priliku da dobiju besplatnu kafu, sladoled, ručak ili vožnju kajakom, pod pretpostavkom da su tokom svoje posete doprineli čistijem i zdravijem gradu npr. kroz skupljanje smeća ili korišćenje javnog prevoza.

„Uz CopenPay, podstičemo ljude da iskuse više onoga što Kopenhagen nudi, a da pri tom stave manje tereta na našu planetu”, rekao je Mikel Oro Hensen, izvršni direktor turističke organizacije Wonderful Copenhagen.

„Reč je o stvaranju nezaboravnih i smislenih iskustava koja su prijatna i odgovorna prema životnoj sredini.”

U okviru pilot-projekta, širom grada, turisti mogu naći ukupno 24 lokacije na kojima svoje ekološke napore mogu zameniti za nagradu (čitavu mapu sa ubeleženim mestima i uslovima možete pogledati na ovom linku).

Primera radi, za volontiranje u urbanoj organskoj bašti dobiće besplatan vegetarijanski ručak, a ako donesu plastični otpad u Dansku nacionalnu galeriju, mogu da učestvuju na umetničkoj radionici u sklopu koje će smeće pretvoriti u svojevrsnu uspomenu.

Neprofitna organizacija koja radi na smanjenju đubreta u obalnim vodama, GreenKayak, zainteresovane turiste poziva na besplatnu vožnju kajakom tokom koje će i sami učestvovati u čišćenju luke.

Kopenhagen mogu obići i električnim brodom Hygge ako do polazišta stignu javnim prevozom ili biciklom. I neobično skijalište, smešteno na postrojenju za proizvodnju energije iz otpada, CopenHill, nagradiće održivu mobilnost, i to sa dvadeset dodatnih minuta skijanja.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Osnovni cilj je zapravo da se, kroz CopenPay, ublaži negativan otisak turizma na prestonicu Danske, a u idealnom slučaju, turisti će ova zelena nastojanja poneti sa sobom kao suvenir.

Kako je najavljeno, probna faza projekta trajaće do 11. avgusta, a ukoliko se inicijativa pokaže kao uspešna nastaviće se i u ostatku godine.

Komentari (1)

OSTAVI KOMENTAR

  1. Zoja

    Ovo je sjajna ideja