Tokom maja, vetar i solar su proizveli više struje u EU od svih fosilnih goriva zajedno

Ovo je prvi put da solar i vetar dominiraju proizvodnjom struje u Evropskoj uniji u odnosu na fosilna goriva tokom perioda od mesec dana

14/06/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Energetska tranzicija u Evropskoj uniji se zahuktava. Ne samo da su solarne elektrane proizvele više struje od uglja, već se tokom maja desilo još jedno pionirsko dostignuće: po prvi put na mesečnom nivou, zajednički udeo vetra i solara u proizvodnji struje premašio je udeo svih fosilnih goriva, saopštio je istraživački centar Ember.

Skoro trećina struje u Evropskoj uniji je u maju došla iz vetroparkova i solarnih elektrana (31%, odnosno 59 TWh). Sa druge strane, prljavi energenti su pokrili rekordno nizak procenat proizvodnje, 27% (53 TWh).

„Tranzicija evropske elektroenergetike se ozbiljno ubrzava”, kazala je Sara Braun koja predvodi Emberov tim za Evropu. „Čista energija ruši rekord za rekordom.”

Kako je izgledao odnos vetra i solara i fosilnih goriva u proizvodnji struje u Evropskoj uniji od januara 2015. do maja ove godine?

Kako se navodi, prekretnica je rezultat razvoja solarnih kapaciteta, visokih performansi vetroelektrana i niske potražnje za strujom.

U mesecu za nama, solar je generisao 14% struje u Evropskoj uniji i ostvario nikada višu proizvodnju od 27 TWh, oborivši tako prethodni rekord postavljen u julu prošle godine. Zahvaljujući tome, solarne elektrane su obezbedile zemljama članicama više struje u odnosu na termoelektrane na ugalj (10%) čija je proizvodnja pala na rekordno niske nivoe.

Po prvi put u EU, solarne elektrane tokom maja proizvele više struje od uglja

Toplo vreme, kada je proizvodnja zahvaljujući energiji sunca najviša, tek što je počelo u Evropi tako da bismo u narednim mesecima, prema tvrdnjama eksperata, mogli da očekujemo novi rekord.

Vetar je u maju ove godine proizveo 32 TWh struje u Evropskoj uniji, odnosno 17%. Međutim, ovo je manje nego u januaru kada je iz vetroparkova poteklo 54 TWh što je podmirilo 23% proizvodnje struje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema podacima Embera, vetar i solar su prošle godine proizveli preko jedne petine struje u Evropskoj uniji (22%). Tako su, po prvi put u toku jedne godine, prestigli gas (20%) i ostali iznad uglja (16%). Braun u toku 2023. očekuje još veći uzlet solara i vetra naspram fosilnih goriva

„Solar i vetar pomažu da se smanji upotreba fosilnih goriva”, istakla je Braun. „Ne samo da je struja iz uglja dostigla nove minimume, već gas takođe pada. Evropska unija je na putu ka znatnom kolapsu fosilne energije ove godine zato što se vetar i solar pojavljuju kao okosnica budućeg sistema proizvodnje struje.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR