U Kini, investicije u solar porasle su više nego tri puta u odnosu na prošlu godinu

Kina nastavlja sa rekordima u izgradnji elektrana na obnovljive izvore energije. Ove godine izgradiće 120+ GW solarnih elektrana, što je otprilike celokupni kapacitet solara u SAD

16/08/2023 autor: Nikola Zdravković
0
Grafik: Indeks UTCI tokom 30 godina, godišnji prosek najviših izmerenih dnevnih temperatura

Kako navode zvaničnici kineske energetike, Kina je u prethodnih godinu dana povećala investicije u proizvodnju solarne energije za čak 232,7% – odnosno, više od tri puta u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj podatak iznet je na javnom predstavljanju godišnjeg izveštaja o razvoju energetike u Kini održanom 14. avgusta, a saopštenje koje su objavili kineski mediji preneo je i Carbon Brief, medij specijalizovan za klimatske promene. 

U pitanju je samo poslednja u nizu vesti o solarnim rekordima u do skoro najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Kako su ranije preneli tamošnji mediji, Kina je u prvoj polovini 2023. godine ugradila 78 GW solarnih kapaciteta.

Ako se ovaj tempo nastavi, Kina će značajno nadmašiti očekivanja industrije, koja su početkom ove godine iznosila između 95 i 120 GW novih kapaciteta u 2023. godini. Nova predviđanja kažu da će tamošnji solarni kapaciteti u 2023. godini porasti za između 120 i 140 gigavata.

Prethodna, 2022. godina već je bila rekordna za Kinu, a tada su ukupne nove solarne instalacije dostigle brojku od „samo” 84,7 GW.

Ali šta sve ove brojke znače – koliko je to zapravo energije?

Kina je početak 2023. godine dočekala sa dvostruko većim solarnim kapacitetima od Evropske unije (oko 400 naspram 200 GW), i gotovo četvorostruko većim od SAD. Tamošnji rast je takođe već godinama, konzistentno, više nego dvostruko veći od evropskog. 

Usled ubrzanog rasta, stručnjaci predviđaju da će Kina dostići svoj cilj od 1200 GW instalisane snage vetra i sunca čak pet godina pre roka – umesto 2030. godine, ovi kapaciteti bi mogli da budu spremni već 2025. godine.

Ključne informacije o Kini

* Investicije u solar porasle su za 232,7% u odnosu na prošlu godinu
* Procenjuje se da će solarni kapaciteti u 2023. porasti za 120+ GW
* Kina ostaje ubedljivi lider u solaru, duplo veći kapacitet nego EU
* Ali zbog rekordne potrošnje porasla su i ulaganja u ugalj

Kina je i glavni „krivac” za predviđanje koje je nedavno iznela Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja je maja ove godine procenila da će 2023. godina biti prva godina u istoriji u kojoj će investicije u solar premašiti invesicije u naftu.

Kako je na konferenciji za štampu 14. avgusta navela Kineska asocijacija za izgradnju električne energije, drugi izvori nisu zabeležili ovako drastične promene u investicijama.

Investicije u nuklearnu energiju porasle su za nešto manje od 50 odsto, dok su investicije u hidroenergiju i vetar opale za 25, odnosno 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

Sa druge strane, istaknut je i rast investicija u termoelektrane – 26,4%. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Međutim, istaknut je i rast investicija u termoelektrane – 26,4%. 

Zvanično, razlog tome je energetska sigurnost. Naime, potrošnja električne energije je u julu 2023. porasla za čak 12,8% u odnosu na isti period prošle godine usled industrijskog rasta, povećane potrošnje, ali i ekstremnih vrućina, koje su i same posledica klimatskih promena.

Samim tim, iako je svetski lider u ulaganjima u obnovljive izvore energije, Kina i dalje otvara veliki broj novih elektrana na ugalj. U međuvremenu, Kina je iznela cilj o dostizanju karbonske neutralnosti do 2060. godine, što je manje ambiciozno od planova Evropske unije i Sjedinjenih Država, koje su u svojim strateškim dokumentima iznele planove za dostizanje ovog cilja do 2050. godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR