Kina bi mogla da ostvari svoj cilj o razvoju 1200 GW solara i vetra pet godina pre roka

„Novi podaci pružaju neprikosnovene uvide u zapanjujući, kineski porast energije solara i vetra”

10/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Global Energy Monitor (GEM)

Kina se pozicionirala kao globalna liderka energetske tranzicije. Ali deluje da u razvoju obnovljivih izvora ne prednjači samo u odnosu na ostale zemlje, već i u odnosu na sopstvene, nacionalne ciljeve.

Šta to zapravo znači?

Prema prognozama neprofitne organizacije Global Energy Monitor (GEM), kineski kapaciteti vetra i solara će se udvostručiti do 2025. godine. Na osnovu najavljenih projekata i projekata koji su pokrenuti ili već u fazi izgradnje, u naredne dve i po godine očekuje se novih 379 GW velikih solarnih elektrana i 371 GW vetroparkova. Kako se navodi, to je otprilike jednako kapacitetu kojim ova azijska zemlja trenutno raspolaže.

Kina je zacrtala da izgradi 1200 GW solara i vetra do kraja decenije. Međutim, kako pokazuje analiza, to bi moglo da se desi čak pet godina pre roka.

„Novi podaci pružaju neprikosnovene uvide u zapanjujući, kineski porast energije solara i vetra”, izjavila je Doroti Mej, menadžerka projekata u GEM-u.

Kapaciteti velikih solarnih elektrana dostigli su 228 GW, više nego u ostatku sveta zajedno (208 GW).

Ni pomak na polju energije vetra nije ništa manje fascinantan: Kinezi trenutno raspolažu vetroparkovima od 310 GW što je duplo više nego samo pet godina ranije i zapravo predstavlja preko jedne trećine svetskih kapaciteta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ipak, treba imati u vidu da to ne znači da zemlja diže ruke od fosilnih goriva: prošle godine odobravala je, u proseku, po dve velike termoelektrane na ugalj nedeljno, i kao druga najveća ekonomija na svetu troši polovinu ovog prljavog energenta na globalnom nivou.

„Kina napreduje, ali s obzirom na to da je ugalj i dalje dominantan izvor energije, zarad sigurne energetske budućnosti zemlji je neophodan odvažniji napredak u skladištenju energije i zelenim tehnologijama”, ocenio je istraživač Martin Vajl.

Prema proračunima nezavisnog istraživačkog centra Ember, preko 60% kineske struje tokom 2022. proizvedeno je iz uglja. Iste godine globalne investicije u čistu energiju su, po prvi put, premašile milijardu dolara, a skoro 50% sredstava poteklo je upravo iz Kine.

Kako je najavio predsednik Si Đinping, najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte teži dostizanju karbonske neutralnosti do 2060. godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR