Novi dresovi fudbalskog kluba Reding na rukavima imaju lokalne klimatske štrafte

Plave i crvene linije na novim dresovima fudbalskog kluba Reding nose veoma važnu poruku poruku.

25/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: FK Reding

Novi dresovi engleskog fudbalskog kluba Reding na rukavima imaju klimatske štrafte. Nastali su u saradnji sa Univerzitetom Reding, a fudbalski klub se nada da će na ovaj način navijačima skrenuti pažnju na porast temperature u njihovom gradu.

Dizajn koji se bazira na plavim i crvenim štraftama kreirao je 2018. klimatolog Ed Hokings koji predaje upravo na Univerzitetu Reding kako bi komplikovanu temu globalnog zagrevanja približio široj javnosti. Svaka linija predstavlja jednu godinu, a boja označava prosečnu temperaturu koja je bila zabeležena – plave nijanse upućuju na hladnije godine od proseka, a crvene na toplije.

Šta predstavljaju klimatske štrafte?

Na dresovima koje će fudbaleri Redinga nositi kada igraju na domaćem terenu predstavljene su klimatske štrafte za prethodnu 151 godinu koliko postoji fudbalski klub. One se nalaze na rukavima majica, kao i na bočnim stranama šortseva.

Profesor Ed Hokins rekao je da je cilj klimatskih štrafti da pokrenu razgovor o promenama klime i objasnio da su ih na ovaj način učinili vidljivim za hiljade ljubitelja fudbala. „Nadamo se da će fanovi podstaći fudbalski klub Reding na uspeh ove sezone, dok će istovremeno igrači i klub podržavati klimatsku akciju i nauku”, kazao je on.

Dresovi su sašiveni od eko-tekstila na bazi recikliranih plastičnih flaša. Kako bi se proizveo jedan dres, neophodne su plastične flaše zapremine 13,5 litara. Dodatno, s obzirom na to da tokom izrade majica materijal ne gubi svoja svojstva, dresove je moguće ponovo reciklirati u potpunosti.

„Prošle nedelje doživeli smo najtopliji dan ikada u Redingu i taj toplotni talas naglašava koliko je suštinski važno pokretanje razgovora o klimatskim promenama i održivosti životne sredine”, izjavio je predstavnik fudbalskog kluba Reding, Tim Kilpatrik.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Već pet godina unazad, na prvi dan leta 21. jun, širom sveta obeležava se Show Your Stripes Day u cilju podizanja svesti ljudi o globalnom zagrevanju pomoću klimatskih štrafta. Kako se temperatura menjala u periodu od 1901. do 2021. u Srbiji možete pogledati OVDE.

Klimatske štrafte važe za jednostavan grafički prikaz promene klime od početka industrijskog doba do danas, ali su istovremeno i bitno upozorenje da zbog sagorevanja fosilnih goriva temperatura raste i da je preko potrebno smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR