Trenutno najgledaniji Netfliksov film je upozorenje o smaku sveta zbog klimatskih promena, a ne komete

Iako naslov u prevodu znači „Ne gledaj gore”, novi film u kome glavne uloge tumače Leonardo Dikaprijo i Dženifer Lorens ima veliki potencijal da otvori oči i proširi vidike svojim gledaocima u svim smerovima.

28/12/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kometa je na putu da udari u Zemlju, ali čovečanstvo ostaje gluvo za jasna upozorenja dvoje astronoma koji pokušavaju da alarmiraju javnost i pokrenu donosioce odluka na akciju. Bez želje da vam (previše) spojlujemo priču, to je ukratko radnja novog Netfliksovog hit-filma Don’t Look Up koji trenutno zauzima prvo mesto po gledanosti, kako u svetu tako i kod nas. Ipak, dešavanja su složenija nego što izgledaju na prvu loptu.

Već na posteru za ovu sci-fi komediju ugledaćete natpis „bazirano na zaista verovatnim događajima”. A ti „zaista verovatni događaji” jesu – klimatske promene.

Kometa zapravo predstavlja metaforu za apokaliptičan scenario koji nam preti ukoliko vlade budu otaljavale klimatsku akciju, a industrija fosilnih goriva nastavila da zanemaruje svoj ogroman doprinos problemu globalnog zagrevanja i zbog profita ne bude preduzimala ništa kako bi ga umanjila.

Ruku pod ruku s tim ide i ogroman deo javnosti koji je neinformisan o verovatnim pogubnim posledicama daljeg porasta srednje globalne temperature i samim tim onemogućen da apeluje i pritiska relevantne aktere na promenu politika i poslovanja.

Kada naučnici Rendal Mindi i Kejt Dibijaski, koje tumače Leonardo Dikaprijo i Dženifer Lorens, skrenu pažnju medija, biznisa i političara na kometu koja bi mogla da okonča civilizaciju, nailaze na ignorisanje. Odbijanje je posebno osetno u mejnstrim medijima. Taj osećaj frustracije dobro je poznat svima onima u pokušaju da edukuju javnost o klimatskim promenama, a posebno aktivistima i naučnoj zajednici.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

A šta je tu smešno?

Dobra komedija trebalo bi da vas oraspoloži i zasmeje, a naš dosadašnji opis mogao bi da vam se čini prilično sumornim. Ne dajte da vas to zavara. U svojoj misiji otvaranja očiju ljudima koji tvrdoglavo hoće da ih drže zatvorenim, Rendal i Kejt proživljavaju mnogobrojne anegdote.

Jedna od onih koji nisu shvatali ozbiljnost situacije bila je i američka predsednica koju igra Meril Strip. Nju više zanima da bude ponovo izabrana na to mesto bez obzira na to što svet neće ni postojati ako kometa udari u Zemlju. Njeno ponašanje urnebesna je satira današnjeg trenutka kada se kratkoročna zadovoljstva podređuju dugoročnom boljitku.

Iako će vam ovaj film na momente poljuljati veru u sutrašnjicu i ostaviti gorak ukus u ustima, paralela sa stvarnošću će vam zbog britkog humora autora Adama Mekeja istovremeno izmamiti osmeh na lice. 

Loše vesti su da se za razliku od Rendala i Kejt ne suočavamo sa fiktivnom pretnjom. Dobre vesti su da imamo nešto duži rok za spas Zemlje od šest meseci. Međutim, sa spasonosnim aktivnostima trebalo je da krenemo mnogo ranije. Ipak, možda će nas upravo film Don’t Look Up pokrenuti da nadoknadimo izgubljeno vreme i da u borbu protiv klimatskih promenama krenemo odlučnije i sa više osvešćenih saboraca.

Javite nam da li ste pogledali ovaj film i kakvi su vaši utisci.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR