Obnovljivi izvori su u potpunosti zadovoljili globalni porast potrošnje struje

Tri četvrtine porasta podmirili su vetar i solar, a ostatak hidrocentrale

07/10/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Globalni porast potrošnje struje tokom prve polovine ove godine potpuno su zadovoljili obnovljivi izvori što je sprečilo povećanu upotrebu gasa i uglja, otkriva novi izveštaj nezavisnog istraživačkog centra Ember.

Iz obnovljivih izvora je tokom prvih šest meseci 2022. generisano 416 TWh, dok je potrošnja električne energije porasla je za 389 TWh, što je skok od oko 3% u odnosu na prošlu godinu.

Nešto manje od trećine tog porasta (23%) pokrile su hidrocentrale. Zahvaljujući uvećanju kapaciteta vetroparkova i solarnih elektrana podmirene su otprilike preostale tri četvrtine porasta (77%). Na ovaj način, zelena energija je zaustavila povećanje fosilnih goriva za oko 4%, sprečila troškove od 40 milijardi američkih dolara i umanjila emisije ugljen-dioksida za 230 miliona tona, navodi se.

Zahvaljujući solarnoj energiji EU je ovog leta uštedela 29 milijardi evra

„Ista fosilna goriva koja nas guraju u klimatsku krizu takođe izazivaju globalnu energetsku krizu”, poručila je analitičarka iz Embera, Malgorzata Vjatros-Motika. „Imamo rešenje: vetar i solar su domaći i jeftini. Oni već doprinose smanjenju računa i emisija.”

U sklopu svoje analize istraživači su proučavali podatke iz 75 zemalja u kojima se zbirno troši preko 90% struje na globalnom nivou.

U Kini i Sjedinjenim Američkim Državama zapazili su posebno fascinantan razvoj energije vetra i sunca – novi vetroparkovi i solarne elektrane u ovim zemljama su ispunili 92%, odnosno 81%, skoka u energetskih potrebama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Globalno gledano, generisanje struje iz fosilnih goriva, kao i emisije u energetici, ostali su nepromenjeni bez obzira na porast potražnje. Gas i ugalj zabeležili su mali pad, dok je bila nafta u blagom porastu.

U Evropskoj uniji skočila je proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj za 15% kako bi se nadomestili privremeni zastoji u proizvodnji u hidrocentralama i nuklearnim elektranama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR