Zahvaljujući solarnoj energiji EU je ovog leta uštedela 29 milijardi evra

Rekordna proizvodnja iz solarnih elektrana omogućila je Evropskoj uniji da ovog leta, u sred energetske krize, izbegne uvoz 20 milijardi kubnih metara gasa čija je trenutna vrednost 29 milijardi evra

08/09/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Evropa se trenutno suočava sa energetskom krizom ogromnih razmera: zbog smanjenih zaliha fosilnih goriva cene struje beleže ozbiljan porast, a suša je širom kontinenta ograničila proizvodnju električne energije u hidrocentralama. Povrh toga, u Francuskoj je čak 32 nuklearne elektrane privremeno zatvoreno što je više od polovine. U ovako teškim uslovima delimično olakšanje pružila je solarna energija.

Zahvaljujući solarnim elektranama zemlje Evropske unije su od maja do avgusta izbegle uvoz 20 milijardi kubnih metara gasa, procenjuje nezavisni istraživački centar Ember. Tako su, po trenutnim cenama ovog energenta, uštedele 29 milijardi evra. Od toga su novi kapaciteti, priključeni na elektromrežu od 2021. godine, smanjili troškove za uvoz gasa za 6 milijardi evra.

Naime, ovog leta su solarne elektrane generisale rekordne količine električne energije. Sa 99,4 TWh, koliko su proizvele u protekla četiri meseca, dostigle su udeo od 12% u proizvodnji struje u Evropskoj uniji. To je skok sa prošlogodišnjih 77,7 TWh i 9% u istom vremenskom intervalu.

„Solarna energija donosi preko potrebno olakšanje Evropi koja je poljuljana gasnom krizom. Ulaganje u solarne kapacitete se isplatilo. Svaki teravat-čas solarne električne energije pomogao je da se smanji potrošnja gasa i uštedeo milijarde evropskim građanima”, kazao je analitičar iz Embera, Pavel Čižak.

Inače, solar je na nivou EU, u periodu iza nas, izjednačio udeo u energetskom miksu sa vetrom (12%), približio se uglju (16%) i prestigao hidro (11%).

Kada je reč o pojedinačnim državama, stanje je najosunčanije u Holandiji, Nemačkoj i Španiji sa udelom solarnih elektrana u proizvodnji od 23%, 19% i 17%. Solar je rekordne procente ostvario u 18 od 27 članica Evropske unije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Skok u generisanju solarne električne energije rezultat je ubrzane energetske tranzicije EU i pokazatelj je da se akumulacija kapaciteta isplati –  zajednica je bila konzistentna sa uvećanjem solarnih elektrana od 15% u poređenju sa godinom ranije. Po statistici iz 2021, Evropska unija raspolaže solarnim elektranama snage 162 GW, što je za skoro 60 GW više nego 2018.

Leto 2022. jasno ukazuje na važnost solarne energije u Evropi. Uprkos tome što su poslednje vesti pozitivne, Ember naglašava da EU u ovoj deceniji treba da napravi još veći napredak kroz smanjenje barijera na polju ishodovanja dozvola, povećanje investicija i ubrzanje projekata.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR