Milijarder predao firmu u ruke organizacije za rešavanje klimatske krize

Sva zarada koje se ostvari pod novom vlasničkom stukturom u „Patagoniji”, a koja se ne ulaže u unapređenje poslovanja, odlazi za spas Zemlje. Procenjuje se da je to oko 100 miliona dolara godišnje

16/09/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

„Planeta Zemlja je sada naš jedini akcionar.”

Ovako je osnivač poznatog brenda sportske opreme „Patagonija” iz Kalifornije, Ivon Šuinar, započeo pismo o predaji svoje kompanije, vredne 3 milijarde dolara, u ruke neprofitne organizacije koja će sav profit usmeriti za rešavanje klimatske krize i očuvanje prirode.

Već proslavljeni ekolog Šuinar tako je podigao lestvicu kada je reč o doprinosu biznis sektora zaštiti životne sredine – i to u doba kada je mnogo pažnje javnosti usmereno na milijardere i velike korporacije čija nastojanja ka boljem, čistijem i zdravijem svetu uglavnom ostaju na nivou retorike. Njegova porodica je sada među najvećim filantropima na polju klime.

Sva zarada koje se ostvari pod novom vlasničkom stukturom u „Patagoniji”, a koja se ne ulaže u unapređenje poslovanja, odlazi za spas Zemlje. Procenjuje se da je to oko 100 miliona na godišnjem nivou, ali to zavisi od finansijskog stanja kompanije.

Inače, „Patagonija” je osnovana je 1973. godine i bavi se prodajom odeće za planinarenje i druge sportske aktivnosti na otvorenom.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Šuinarova porodica prenela je 98% akcija neprofitnoj organizaciji Holdfast Collective koja će od sada primati ukupan profit „Patagonije” kako bi ga iskoristila za zauzdavanje ekoloških izazova. Preostalih 2%, odnosno upravljačke deonice, pripadaju novoosnovanom fondu, Patagonia Purpose Trust, u čijem se sastavu nalaze članovi porodice i najbliži saradnici. Svrha fonda jeste da osigura posvećenost kompanije društveno odgovornoj misiji.

U prošlosti „Patagonija” je takođe težila tome da pruži svoj doprinos održivom razvoju pa je tako osamdesetih godina prošlog veka započela doniranje 1% novca od prodaje udruženjima za zaštitu životne sredine. Program je, prema kompanijskim navodima, rezultovao prikupljanjem 140 miliona dolara za očuvanje prirode.

„Uprkos tome što je ogromna, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njene granice. Ali ona je takođe i otporna. Možemo spasiti našu planetu ako se posvetimo tome”, zaključio je Šuinar.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR