Princ Vilijam i ove godine nagradio pet inovativnih rešenja za spas naše planete sa po milion funti

Među nagrađenim idejama su plastenik u kutiji, čisti šporeti i plastika od morske trave

05/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: earthshotprize.org

Na drugoj godišnjoj ceremoniji dodele nagrade Earthshot, održanoj u petak 2. decembra u bostonskoj Muzičkoj dvorani MGM, ukupno pet preduzetnika i inovatora dobilo je po milion funti za svoje ideje sa ciljem rešavanja gorućih problema današnjice poput globalnog zagrevanja.

„Verujem da Earthshot rešenja koja ste videli ove večeri dokazuju da možemo prevazići najveće izazove naše planete”, kazao je princ Vilijam, inače jedan od pokretača nagrade, „podržavajući ih i skalirajući možemo da promenimo našu budućnost.”

Bilo je prijavljeno preko hiljadu projekata, a u finale se plasiralo petnaest učesnika iz deset zemalja. Kao i prošle godine, na temelju ocena eksperata, dodeljene su nagrade za pet kategorija koje ilustruju najveće ekološke pretnje danas.

Plastenik u kutiji (Greenhouse-in-a-box) predstavlja pobedničko rešenje u kategoriji zaštita i oporavak prirode. Startap iz Indije razvio je jednostavnu i inovativnu zaštitu za male poljoprivrednike kako bi spasli svoje useve od uticaja štetočina i nepredvidivih faktora. Plastenici u kutiji već se primenjuju na oko hiljadu imanja, a rezultati su zapanjujući: biljkama treba i do 98% manje vode u poređenju sa onim na otvorenom, a prinosi su sedam puta viši.

U Africi sedamsto miliona ljudi koriste tradicionalne šporete koji oslobađaju štetne hemikalije i nisu bezbedni. Projekat iz Kenije, koji teži da donese bolji kvalitet vazduha, nastoji da se to promeni. Čisti šporeti Mukuru koriste prerađenu biomasu od uglja, drveta i šećerne trske. Pored toga što je zahvaljujući njima zagađenje i do 90% manje, ova zelenija alternativa je takođe i jeftina, kako se navodi, košta manje od 10 funti.

Kada je reč o oživljavanju okeana, rešenje koje je osvojilo milion funti dolazi iz Australije i bavi se Velikim koralnim grebenom. Program predvode žene – one u svom radu kombinuju 60 hiljada godina staro znanje starosedelaca sa digitalnim tehnologijama, a sve kako bi zaštitile prirodu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Još jedna od aktuelnih ogromnih briga jeste i plastika koja nam zadaje sve veće glavobolje, a lek se možda krije u morskoj travi. U kategoriji izgradnja sveta bez otpada pobedu je odneo britanski startap koji od morske trave i biljaka napravio alternativu za plastiku, potpuno prirodnu i biorazgradivu.

Naposletku, borba protiv klimatskih promena je takođe podržana kroz Earthshot – dobitnici ovogodišnje nagrade su iz Omana i uklanjanju ugljen-dioksdia pristupaju na manje konvencionalan način: pretvaraju ga u kamen i zauvek uklanjaju iz našeg okruženja dok mnoge postojeće kompanije ovaj gas hvataju iz atmosfere i pohranjuju u podzemnim skladištima.

Inspiracija za Earthshot potekla je iz Kenedijevog projekta Moonshot, koji je mobilisao ogromne resurse kako bi se na Mesec poslao prvi čovek, samo što je, umesto na odlazak sa Zemlje, ova nagrada usmerena na o(p)stanak na Zemlji. Dodeljivaće se svake godine tokom aktuelne, ključne decenije za čovečanstvo i ukupni nagradni fond iznosi 50 miliona funti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR