Postoji 50% verovatnoće da do 2026. porast temperature privremeno premaši 1,5 °C

Šanse da globalno zagrevanje prekorači granicu od 1,5 °C u predstojećih pet godina su porasle sa gotovo 0% 2015. na 50% 2022, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

10/05/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Verovatnoća da porast srednje globalne temperature u narednih pet godina privremeno pređe granicu 1,5 °C u odnosu na predindustrijske nivoe se znatno povećala i sada iznosi 50%, otkrili su rezultati nove studije Svetske meteorološke organizacije (SMO)

Prema rečima generalnog sekretara SMO, Petera Talasa, ova studija, utemeljena na merljivim, naučnim podacima, pokazuje da se približavamo prekoračenju cilja Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. „Broj od 1,5 °C nije nasumična statistika. To je, bolje rečeno, pokazatelj u kojoj tački će klimatski uticaji postati sve štetniji za ljude, pa i za čitavu planetu”, upozorio je on.

Zemlje koje su potpisale Pariski sporazum 2015. godine dogovorile su se da zadrže globalno zagrevanje na granici od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske nivoe kako bi se sprečile katastrofalne posledice po život na Zemlji. Čak i aktuelni porast srednje globalne temperature od 1,1 °C doneo nam je brojne opasnosti po društvo i prirodu širom sveta i više vremenskih ekstrema, a svakih dodatnih 0,1 °C produbljuje postojeću klimatsku krizu.

„Dokle god nastavimo da emitujemo gasove sa efektom staklene bašte, temperature će nastaviti da rastu. A uz to okeani će nastaviti da budu topliji i kiseliji, morski led i glečeri će nastaviti da se tope, nivo mora će nastaviti da se povećava i vreme će postajati sve ekstremnije”, upozorio je Talas. 

Šansa da globalno zagrevanje u narednih 5 godina pređe preko 1,5 °C uvećavala se od 2015. kada je bila gotovo ravna nuli. Ipak, važno je naglasiti da je prognozirani porast temperature privremenog karaktera i da će najverovatnije samo jedna godina od 2022. do 2026. izaći iz dogovorenih okvira. Verovatnoća da svih pet budu toplije je tek 10%, kako je saopšteno.

„Jedna godina tokom koje prekoračujemo 1,5 °C ne znači da smo prekoračili važnu granicu iz Pariskog sporazuma, ali otkriva da smo sve bliže situaciji u kojoj će tih 1,5 °C biti premašeni tokom dužeg vremenskog perioda”, objasnio je dr Leon Hernanson iz engleske nacionalne službe za predviđanje vremena Met Office.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iz Svetske meteorološke organizacije su naglasili da je veoma izvesno (93% verovatnoće) da će jedna od narednih pet godina biti toplija od trenutno rekordne 2016. Takođe, ista je verovatnoća i da će narednih pet godina u proseku biti toplije od perioda između 2017. i 2021.

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi čovečanstvo moglo da zaustavi globalno zagrevanje na 2 °C ukoliko vlade, u potpunosti i na vreme, ispune sva obećanja i planove iznete prošle godine na Klimatskom samitu u Glazgovu. Jedno je sigurno: novi izveštaj Svetske meteorološke organizacije, u kombinaciji sa poslednjim delom IPCC izveštaja, još jednom potcrtava važnost hitnog smanjenja sagorevanja fosilnih goriva i prelaska na čistu energiju. Naša sutrašnjica zavisi od toga koliko brzo budemo delali u cilju smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR