Biftek bez mesa? Slovenačka kompanija je pokazala da je to moguće

Kobasice i burgeri odavno su uvršteni u jelovnike vegetarijanaca i vegana, ali mesni odresci na biljnoj bazi su znatno teži za proizvesti pa je izbor znatno ograničeniji.

11/03/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kada naručujete biftek u restoranu, morate dodati i epitet – prepečen, srednje pečen ili krvav. Međutim, šta ukoliko jelo nije napravljeno od najmekšeg svinjskog mesa, već je u pitanju biljna alternativa koja je jednako sočna i ukusna, ali ne krvari? Slovenačka kompanija Juicy Marbles uspela je da napravi pomak u vege-hrani, pa je veganima i vegetarijancima, pored kobasica i burgera, na raspolaganju i – file minjon.

Proizvođačima vegetarijanske i veganske hrane lakše je da uz pomoć biljaka imitiraju mleveno mesto, ali su visokokvalitetni mesni odresci dugo ostajali van domašaja njihove tehnologije.

6 saveta kako da pomognete životinjama i klimi tako što ćete postati privremeni vegetarijanac

Specifična struktura koju bifteku daju slojevi mišićnih vlakana, svetlucava glazura masti na parčetu mesa koja se prelama na svetlu, mekoća, aroma… Postoji mnogo karakterističnih osobina jednog dobrog mesnog odreska koje soja i cvekla, kao najčešće osnove vege-alternativa, pretežno nisu mogle uspešno da oponašaju. Dok Vladimir Mićković nije sa svojim kolegama pokrenuo Juicy Marbles.

Soja i cvekla i dalje ostaju među bazičnim sastojcima veštačkog mesa, a filei se pripremaju u specijalnoj mašini veličine sobe – Meat-O-Matic 9000. Kao zamena za mast koristi se suncokretovo ulje. Ono se meša sa proteinima i zgušnjivačima, dodaju se gvožđe i vitamin B12, a smesa se potom boji cveklom i prolazi kroz patentirani proces, na bazi 3D tehnologije, koji koristi pritisak i toplotu za dobijanje finalnog proizvoda.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kompanija nije otkrila mnogo informacija o samoj proizvodnji zbog konkurentnosti tržišta vege-hrane. Da je ukus veštačkog mesa nadrealno dobar potvrđuje i opis proizvoda koji je potekao od jednog gurmana – Salvador Dali među mesom.

Biljni file minjon, made in Slovenia, već je dostupan u Evropskoj uniji po ceni od 30 evra za četiri parčeta od po 113 grama. A Mićković kaže i da se s porastom proizvodnje očekuje dodatno pojeftinjenje. Asortiman bifteka na njihovom sajtu biće proširen u budućnosti, pa će vegetarijanci i vegani moći da uživaju i u drugim mesnim proizvodima.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR