Generalni sekretar UN-a poslao snažnu poruku o klimatskoj krizi: Biramo između kolektivne akcije i kolektivnog samoubistva!

Prema rečima generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, polovina čovečanstva je u opasnoj zoni od poplava, suša, ekstremnih oluja i šumskih požara.

19/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia Commons / Барвенковский / Creative Commons Attribution 4.0 International

Predstavnici 40 zemalja sastali su se juče u Berlinu u sred surovog toplotnog talasa koji se širi Evropom kako bi razgovarali o borbi sa globalnim zagrevanjem. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, poručio je tim povodom da bez kolektivne akcije za rešavanje klimatske krize svet srlja u „kolektivno samoubistvo”.

Dvodnevni sastanak političkih zvaničnika, tzv. Peterburški dijalog o klimi, organizovan je u prestonici Nemačke kako bi se povratilo poverenje između bogatijih i siromašnijih zemalja u susret Dvadeset sedmom klimatskom samitu koji će se održati tokom novembra u Egiptu. Neke od tema razgovora učesnika su ekstremni meteorološki uslovi, kao i poskupljenje fosilnih goriva i hrane. 

Gutereš je u svom video-obraćanju na događaju upozorio globalne lidere da im zauzdavanje porasta srednje globalne temperature na 1,5 °C, kako je dogovoreno Pariskim sporazumom, polako ostaje van domašaja. „Osam meseci ranije napustili smo Dvadeset šesti klimatski samit održavajući prag od 1,5 °C u životu pomoću aparata. Njegov puls je od tada dodatno oslabio”, konstatovao je.

Prema rečima generalnog sekretara UN-a, polovina čovečanstva je u opasnoj zoni od poplava, suša, ekstremnih oluja i šumskih požara. „Nijedna nacija nije imuna. Pa ipak nastavljamo da hranimo našu zavisnost od fosilnih goriva”, kazao je i dodao da emisije pothitno treba da budu smanjene.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U svom govoru Gutereš je skrenuo pažnju i na veliku nepravdu na polju klimatskih promena koja ne sme da se nastavi. „Verovatnoća da će umreti zbog vremenskih ekstrema je čak petnaest puta veća za ljude u Africi, Južnoj Aziji i Centralnoj i Južnoj Americi”, predočio je i istakao da u narednih pet godina svakoj osobi na svetu treba da se obezbedi pristup sistemu za rano upozoravanje o prirodnim katastrofama u cilju prilagođavanja na globalno zagrevanje.

Predstavnik UN-a potom je pozvao razvijene zemlje da konačno ispune svoje finansijske obaveze prema manje razvijenim. „Iz prve ruke svedočio sam uticaju porasta nivoa mora, surove suše i razornih poplava. Gubici i šteta se dešavaju sada. Potreban nam je konkretan odgovor na globalnom nivou koji se fokusira na potrebe najranjivijih ljudi, zajednica i nacija na svetu”, objasnio je.

„Ova decenija mora da bude decenija odlučne klimatske akcije. To pre svega znači: poverenje, multilateralizam i saradnja. Imamo izbor: kolektivna akcija ili kolektivno samoubistvo. Sve je u našim rukama”, zaključio je Gutereš.

Snažne poruke generalnog sekretara UN-a poslate su u veoma osetljivom trenutku kada širom Mediterana bukte požari, Ujedinjeno Kraljevstvo je prvi put ikada objavilo crveni meteo alarm zbog ekstremnih vrućina, a delovi Kine se bore sa bujičnim poplavama. Svi ovi događaji u svetlu klimatskih promena postaju sve učestaliji i razorniji.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR