Pomoću aparata za gašenje požara, klimatski aktivisti isprskali Brandenburšku kapiju narandžastom bojom

Svet je ove godine doživeo najtoplije leto u istoriji merenja. Kako se naša planeta zagreva, izgleda da i metode borbe za napuštanje fosilnih goriva među klimatskim aktivistima postaju – „uzavrelije”, direktnije i radikalnije

19/09/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto-ilustracija: Klima101, napravljeno u Photoshopu, korišćen materijal sa Unsplasha 

Aparati za gašenje požara, napunjeni narandžastom farbom – u nedavnoj akciji klimatski aktivisti iz Nemačke upotrebili su upravo ovo neobično sredstvo. Oni su u nedelju ujutru, 17. septembra, isprskali bojom jedan od simbola Berlina, Brandenburšku kapiju, a sve kako bi podstakli vlasti na što hitniju borbu protiv klimatskih promena.

Boja je završila na svih šest stubova berlinske znamenitosti stare preko 230 godina, ali i na trgu ispred Brandenburške kapije. Policija je sprečila demonstrante da se popnu na građevinu i uhapsila ukupno četnaestoro vinovnika incidenta. Usledilo je čišćenje i spiranje farbe.

U svojevrsnom performansu učestvovali su članovi grupe The Last Generation (Poslednja generacija).

„Poruka protesta je jasna: vreme je za političku promenu. Daleko od fosilnih goriva – ka pravednosti”, navodi se u njihovom saopštenju.

Klimatski aktivisti zahtevaju od vlade da napusti naftu, gas i ugalj do 2030.

Aktuelni cilj Nemačke je znatno manje odvažan – teži se dostizanju neto nultih emisija petnaest godina kasnije (2045), dok se do kraja decenije planira smanjenje gasova sa efektom staklene bašte za 65% u odnosu na 1990.

Ipak, sudeći prema skorašnjem izveštaju, ostaje pitanje da li će, uz dosadašnje pomake, čak i ovi manje ambiciozni ciljevi biti ostvareni.

Aktuelni cilj Nemačke je znatno manje ambiciozan od zahteva aktivista. Teži se dostizanju neto nultih emisija do 2045. Ali možda ni on neće biti ostvaren

Kako prenose mediji, gradonačelnik Berlina, Kai Vegner, oštro je osudio protest grupe The Last Generation.

„Sa ovakvim akcijama, grupa ne samo da nanosi štetu istorijskoj Brandenburškoj palati, već i slobodi diskursa o važnim pitanjima našeg vremena i budućnosti”, kazao je on.

Međutim, „farbanje” Brandenburške kapije samo je jedna u nizu radikalnih aktivnosti koju je preduzela grupa The Last Generation od proleća prošle godine.

Ovi klimatski aktivisti poznati su po tome što se lepe za puteve kako bi blokirali saobraćaj, a istu taktiku grupa je primenila i u galeriji u Drezdenu kada je dvoje članova zalepilo ruke za ram slike „Sikstinska Madona” iz šesnaestog veka. Sa druge strane, mete „obojenih” napada bile su luksuzne prodavnice i privatni avion.

Grupa smatra da su njihove aktivnosti neophodne za podizanje svesti o klimatskim promenama. Ipak, kritičari kažu da na taj način rizikuju da iznerviraju obične građane, kao i da i sami doprinesu porastu emisija ugljen-dioksida npr. mobilizacijom velikog broja policajaca na dnevnom nivou.

Da li su protesti protiv naftne industrije otišli predaleko?

Novi talas protesta otpočeo je nekoliko dana pre akcije u kojoj je targetirana Brandenburška kapija, i to demonstracijama u centru nemačke prestonice, u kojima je učešće uzelo oko 200 ljudi.

Članovi grupe The Last Generation takođe su nedavno uputili otvoreno pismo kancelaru Olafu Šolcu. I tom prilikom, pozvali su ga na napuštanje prljavih energenata do 2030. i naveli da njihova podrška i donacije rastu nakon serije pretresa koje je policija sprovela u kućama klimatskih aktivista krajem avgusta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U decembru ove godine, u Dubaiju se održava Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

U svetlu tog događaja, klimatski aktivizam ima i mnogo manje ekstremne oblike od direktne akcije koja se odigrala u Berlinu. Proteklog vikenda desetine hiljada ljudi protestovalo je u Njujorku sa apelom na predsednika Džoa Bajdena da obuzda zavisnost zemlje od fosilnih goriva.

„Proglasite klimatsku vanrednu situaciju” i „Nismo glasali za požare i poplave” samo su neke od parola, ispisane na plakatima demonstranata, koji su preplavili njujorške ulice.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR