Tradicijom protiv đubreta: Kako da očistite svoju kuću bez kupovine hemikalija

Rešenja nastala u kućnoj radinosti nisu neka nedostižna bajka. Pored toga što su zdravija po vas i okolinu, ona su često i – jeftinija

10/09/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Protiv prašine, bakterija, prljavštine, kamenca, neprijatnih mirisa… Lista preparata (i alata) za održavanje higijene u našim domovima postaje sve duža – a sredstva koja se nude na tržištu specifičnija i specifičnija, stoga možda ne treba da nas čudi ako se nekada pojave pink sunđeri koji su isključivo namenjeni za skidanje mrlja od blata sa belih pločica u kupatilu.

Konvencionalni proizvodi ovog tipa se obično pakuju u plastičnu ambalažu tokom čijeg se proizvodnog procesa oslobađaju velike količine ugljenika, a koja se uz to na kraju upotrebnog veka pretežno ne razgrađuje – već zagađuje. Dodatno, kada otvorite kućnu hemiju, zbog njenog toksičnog sastava zapahne vas intenzivan miris, potencijalno iritirajući vaš nos i oči.

A da li ste svesni da cenu blistave kuće ne moraju da plaćaju ni naša planeta ni vaše zdravlje? Rešenje dolazi iz redova zagovornika života bez otpada (zero waste) koji se fokusiraju na očuvanje resursa i odgovornu potrošnju bez negativnih uticaja na vazduh, vodu i zemlju.

Povrh toga, poštovanje zero waste principa ne transformiše samo vaše rutine čišćenja, već i vaš novčanik tako što vam štedi novac.

7 saveta kako da živite sa manje (plastičnog) otpada

Budite sam svoj proizvođač

Ako želite da raskrstite sa kućnom hemijom – prvi i možda najradikalniji korak mogao bi da vam bude proizvodnja hemije u kućnoj radinosti. Internet je pun ideja i recepata za univerzalna sredstva za čišćenje, abrazive za kupatilo, mirišljave sprejeve. 

Najbolje od svega je što većinu sastojaka već sada imate kod sebe – uostalom proverite. Za čiste prozore savetuje se da pomešate dve čaše vode, pola čaše sirćeta i četvrtinu čaše alkohola od 70%, opciono za lepši miris možete da dodate par kapi esencijalnog ulja. Rastvor sipajte u flašu sa raspršivačem u kojoj vam je prethodno stajala tečnost za prozore.

Za skladištenje svojih pripravaka upotrebite tegle, kutije i bočice koje verovatno imate negde uskladištene za slučaj da zatreba.

Izbacite papirne ubruse iz upotrebe

Kako se procenjuje, čovečanstvo je 2020. na ubruse potrošilo skoro 14 milijardi američkih dolara. To je mnogo papira – ali i mnogo otpada.

Kao i za svaki papirni proizvod, i za ubruse strada drveće. Da bi se proizvela jedna tona ubrusa, što je oko 2 hiljade komada, potrebno je 17 stabala, ali i preko 75 hiljada litara vode. Mnogo resursa se protraći za nešto što se upotrebi samo jednom. Uz to, proizvodnja i potrošnja ubrusa doprinose štetnim emisijama – Institut za tehnologiju iz Masačusetsa je pripisao je korišćenju samo dva lista papira karbonski otisak od 15 grama.

Na kraju krajeva, ne možemo da zamislimo da papirni ubrus bilo šta uradi bolje nego pamučna krpa koju čak možete da iskrojite od stare, pohabane odeće.

Koristite lufu i soda bikarbonu za pranje suđa

Lufa je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvi i jedan od potencijalno najbitnijih saveznika ljudi koji teže da proizvode što manje smeća – lufa sunđer možete pronaći u online prodavnicama ili ga sami napraviti sušenjem ove vrste tikvi. Odlična su alternativa popularnim zeleno-žutim sunđerima koji se prave od dve vrste plastike te ih je nemoguće reciklirati.

Zero waste domaćinstva ga pretežno koriste za pranje suđa. U slučaju da i sami zamenite veštačke sunđere biljnim, ovaj ne toliko voljeni kućni posao možete dodatno ozeleniti: umesto deterdženta za suđe upotrebljavajte sodu bikarbonu koja odmašćuje i ima blago abrazivno dejstvo. Za pravljenje paste dodajte i sirće.

Inače, kada se sunđer od lufe izanđa, prosto se odloži u kantu za kompostiranje đubreta biološkog porekla gde se pretvara u izvor hranljivih materija za baštu i nastavlja svoj život u nekom novom – ali i dalje veoma korisnom – obliku.

Kompostiranje za početnike: Kako da organski otpad pretvorite u izvor hranljivih materija za svoju baštu ili lokalni park

Pustite mikrotalasnu da se očisti sama od sebe

Dobro, biće joj potrebno malo vaše pomoći, ali prilično zanemarljiva količina u odnosu na onu koju biste uložili u ribanje specijalnim sredstvima i aparaturom.

U staklenu činiju sipajte jednu čašu vode, jednu čašu sirćeta i dve kašike limunovog soka – od ostataka sebi možete napraviti limunadu. Posudu stavite u centar mikrotalasne koju ćete uključiti da radi na visokoj temperaturi dva minuta. Para će omekšati taloge masti koje posle ovog tretmana možete ukloniti suvom krpom. Ukoliko smatrate da je unutrašnjosti mikrotalasne nakon toga neophodno dodatno sređivanje, za brisanje koristite smešu sode bikarbone i vode u odnosu 3 naprema 1.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Koristite metlu

Nekada je posledica našeg ponašanja previše daleka i za nas nevidljiva – to se dešava npr. kada koristimo usisivač. Njega nećemo odbaciti nakon samo jedne upotrebe, ali trošeći struju, koja kod nas većinski dolazi iz termoelektrana, produbljujemo probleme zagađenja vazduha i klimatskih promena.

Naravno, ne kažemo da se ratosiljate usisivača, ali nekada je dovoljno da se nered počisti u duhu stare škole – metlom. Svakako bolje je da se držite one tradicionalne od sirka sa drvenom drškom nasuprot onim modernim, plastičnim.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR